Med kärlek för mångsidig litteratur.

Berättande samhällsprosa

SAMHÄLLSPROSA. Under tre år följde Christian Ottosson nio eldsjälar i Huddinge kommun för att förstå och gestalta deras engagemang. Som trädgårdsälskare föll valet på olika odlingsinsatser och som statsvetare knyter han också ihop berättelserna med forskning om natur och hälsa samt om ideellt engagemang och samverkan. Med bakgrund som kommunalråd pekar han i boken ut frågor för samverkan mellan föreningsliv och myndighet.

Om författaren

Christian Ottosson är en samhällsengagerad författare med intresse för forskning kring lokal samverkan och grönytornas betydelse
för hälsan, vilket ger denna bok en teoretisk förankring. Som statsvetare och politiskt erfaren på såväl lokal som nationell nivå pekar han i boken ut frågor för fortsatta samtal om samverkan mellan föreningsliv och myndighet. Ottosson var kommunalråd i Huddinge kommun
med ansvar för bland annat stadsmiljöfrågor under åren 2010-2022.

Eldsjälarna som vände sina hjärtan mot jorden

Först ut är Strandplanteringen, kapitel 3, med Habib Iddrisu och Shabnam Nikpour. De har med ett engagemang utöver det vanliga utvecklat en palett av möjligheter för unga och gamla, däribland planteringarna vid stranden i Vårby. Därefter Grannsamverkansträdgården, kapitel 4, med Karin Eriksson Holmberg. Hon tar vara på en högt belägen och bergig plats i Gladö och skapar en vacker och hållbar trädgårdsodling, samtidigt som hon engagerar sina grannar i arbetet. I kapitel 5, Bygdegårdsparken, möter vi Oscar Hjärre. Han står stadig som ett granitblock som ledare för en grön, lummig oas och en folklig park i Trångsund, som likt en flyttfågel om våren ständigt kommer tillbaka med nya sätt att bedriva arbetet. Stationsparken, kapitel 6, presenterar Annsofi och Lars Lehman. De är sedan många år ideella krafter i Snättringe och på samma gång en konstruktiv garant för en välkomnande, välvårdad och trygg plats vid den välbesökta pendeltågstationen i Stuvsta. För Pallkrageodlingen, kapitel 7, ansvarar Riitta Fagerström. Hennes gröna fingrar utsmyckar sedan länge det allmännyttiga bostadsbolagets bostadsgårdar i Visättra, med stora doser optimism, nära grannkontakter och ett självlärt trädgårdssinne. Slutligen möter vi Skogsträdgården, kapitel 8, med permakulturodlarna Margaretha och Christian Odberger. De har med sin kunskap engagerat många i en omvandling av markanvändningen i Myrängen och Rågdalen, precis på gränsen mellan Huddinge och Stockholm.

Instagram

@copoem är Ottossons konto på Instagram.

Utgiven poesi av Christian Ottosson

  • Diktsamling 2024: ”´Vi föds mer än vi dör” av Christian Ottosson
    • En berättelse om att hitta fram i nära relationer. Om att se sin egen födelse. Och om att just när vi når stillheten, återvända till frågorna. Vilka är våra livs stora rörelser? Var föds lågan i våra relationer? Föds vi mer än vi dör?
    • Det här är första delen av tre i serien Dikter om närhet & frihet.